AB ÜYELİK SÜRECİNDE TÜRK SİGORTACILIK PİYASASININ MEVCUT GELİŞMİŞLİĞİ VE ARTIRILMASINA İLİŞKİN POLİTİKA ÖNERİLERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Türk sigortacılık piyasasında, 2000’li yıllarda önemli gelişmeler yaşanmış, gerek yeni kurulan sigorta kuruluşları gerekse Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyumlu yeni Sigortacılık Kanunu ile piyasanın gelişmesi noktasında önemli mesafe kat edilmiştir. Yine bu dönemde yabancı sermayeli şirketlerin ülkemiz sigortacılık piyasasında payını artırmasıyla birlikte sigorta ürünlerine yönelik arz ve talepte belirgin bir canlanma olmuş, yabancı sermayeli şirketler ülkemiz sigortacılık piyasasının gelişmesine katkıda bulunmuştur. Ülkemizin AB üyeliği süreci bağlamında sigortacılık piyasasına yönelik yapılan düzenlemeler de piyasanın gelişmesi yönünden önemlidir.Bu çalışmada, AB’ye üyelik yolunda ülkemiz sigortacılık piyasasısın mevcut yapısına değinilerek, sigortacılık piyasasısın gelişmişliği istatistiki olarak tespit edilip, bu gelişmişliğin artırılması yönünde yapılması gerekenlere ilişkin politika önerileri sunulmaktadır.
Keywords: Türk Sigortacılık Piyasası; Sigorta Kuruluşları; Sigortacılık Kanunu; Piyasa Gelişmesi; Politika Önerileri