ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİ HARCAMALARININ KENT EKONOMİSİNE KATKISI: HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Üniversiteler, bulundukları kentin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını etkilemektedir. Üniversite öğrencilerinin harcama dağılımları, kent ekonomisine yapılan katkının değerlendirilmesinin bir yönünü oluşturmaktadır. Bu araştırma kapsamında Çorum ekonomisine yansımaları ölçmek üzere Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğrencilerine anket uygulanmıştır. Çalışmada ankete katılan öğrencilerin aylık ortalama 630 TL harcama yaptıkları belirlenmiştir. Buna göre 2016-2017 yılında İİBF’de eğitim alan öğrenciler, bir yıllık eğitim-öğretim süresi boyunca Çorum iline harcamalarıyla yaklaşık 18,9 milyon TL katkıda bulunmuştur. Bulunan yaklaşık miktarın üniversitenin tüm öğrencilerine genellenmesi durumunda yıllık 105 milyon TL’ye yakın bir harcama düzeyi ortaya çıkmaktadır. Üniversitenin kurumsal olarak ve personelinin yaptığı harcamalar hariç sadece öğrencilerinin kent ekonomisine büyük bir katkı yaptığı söylenebilir. Gelir ve harcama kalemleriyle barınma tercihleri gibi unsurlar bir arada değerlendirildiğinde öğrencilerin kente yaptıkları bu katkının da aslında devletin öğrencilere sunduğu yurt ve burs gibi imkânlarla geniş ölçüde desteklendiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu açıdan eğitim destekleri, kent ekonomisine sunduğu dolaylı katkı dışında üniversite eğitimini kendi maddi olanaklarıyla karşılayamayacak büyük bir kesim için de önemli bir sosyalizasyon işlevi görmektedir.
Keywords: Üniversite Öğrenci Harcamaları; Kent Ekonomisi; Sosyal Transfer Harcamaları; Çorum.