YATIRIM VE KALKINMA BANKALARININ ETKİNLİKLERİNİN VZA YÖNTEMİYLE ANALİZİ VE TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Kalkınma ve yatırım bankaları, gelişmekte olan ülkelerde sermaye piyasası oluşumuna ve gelişimine katkılar sunmaktadır. Sanayileşmeyi destekleyerek, teknik danışmanlık yaparak, işletmelerin iyileştirme sürecine katılarak ve halka arzlarını gerçekleştirerek, sermaye piyasalarının gelişmesine öncülük etmektedirler. Gelişmekte olan ülkelerin önündeki en büyük engel, düşük gelir düzeyi ve bundan kaynaklanan yetersiz tasarruf miktarıdır. Bu sorunları aşmak için gelişmekte olan ülkeler, kalkınma ve yatırım bankaları kurmuşlardır. Ülke ekonomisine değer katan bu bankaların etkin çalışmasıda, hem bulunduğu ülke bakımından hem de bankanın kendisi için önem arz etmektedir. Çalışmamızda, Türkiye’de faaliyetlerine devam eden kalkınma ve yatırım bankalarının 2013-2017 yılları arasında gösterdiği performansı Veri Zarflama Analizi kullanılarak göreceli etkinlik skorları hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre 2013-2015 yılları arasında yatırım ve kalkınma bankaların çoğu etkinlik göstermiştir. Etkinlik derecesi düşük olan bankalar ise özellikle 2016 yılından itibaren etkinlik skorlarını artırmıştır.
Keywords: Yatırım Bankaları; Kalkınma Bankaları; VZA ANALİZİ