AHLAKİ UZAKLAŞMA ÖLÇEĞİNİN GEÇERLİLİK VE GÜVENİLİRLİK ÇALIŞMASI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bu çalışmanın amacı, Moore ve Diğ. (2012) tarafından geliştirilen ahlaki uzaklaşma ölçeğinin Türkçe’ye uyarlama çalışmasını yapmaktır. Ahlaki uzaklaşmanın geçerlilik ve güvenilirliğini test etmek amacıyla dört farklı çalışma gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin dil eşdeğerliğini incelemek amacıyla farklı iki örneklemde ölçeğin İngilizce-Türkçe ve Türkçe-İngilizce versiyonları uygulanmış ve her iki versiyon arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Ahlaki uzaklaşmanın yapı geçerliliğini test etmek amacıyla iki farklı örneklemde açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar ahlaki uzaklaşma ölçeğinin Türkçe versiyonunun da orjinalinde olduğu gibi tek faktörlü bir yapı gösterdiği ve bu tek faktörlü yapının iyi uyum değerlerine sahip olduğu tespit edilmiştir. Ölçeğin ölçüte dayalı geçerliliği için yapılan korelasyon analizleri anlamlı sonuçlar göstermiştir. Bununla birlikte ahlaki uzaklaşma ölçeğinin güvenilirliği için yapılan son çalışmada, test-tekrar test, cronbach’s alpha güvenilirlik katsayısı ve yarıya bölme yöntemleri farklı örneklemlerde incelenmiştir. Bu sonuçlar ahlaki uzaklaşma ölçeğinin Türkçe versiyonunun geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu göstermiştir.
Keywords: Ahlaki uzaklaşma ölçeği; uyarlama; geçerlilik; güvenilirlik