E7 ÜLKELERİNDE YAŞAM BEKLENTİSİ, DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR, DIŞA AÇIKLIK VE EKONOMİK BÜYÜME: HETEROJEN PANEL ANALİZİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bu çalışmanın amacı E7 ülkelerinde 1992 ile 2016 dönemi boyunca yaşam beklentisi, doğrudan yabancı yatırım net girişleri, dışa açıklık ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi ampirik olarak analiz etmektir. Bu amaçla değişkenler arasındaki eşbütünleşme ve nedensellik ilişkisi test edilmiştir. Ampirik kanıtlar göstermektedir ki, değişkenler arasında uzun dönemli ilişkisi vardır. Nedensellik testi sonuçlarına göre, ekonomik büyüme ile yaşam beklentisi arasında, ekonomik büyüme ile dışa açıklık arasında, yaşam beklentisi ile dışa açıklık arasında çift yönlü nedensellik vardır. Ekonomik büyümeden doğrudan yabancı yatırıma, yaşam beklentisinden doğrudan yabancı yatırıma, dışa açıklıktan doğrudan yabancı yatırıma doğru tek yönlü nedensellik tespit edilmiştir. Çalışmada politik öneriler sonuç kısmında verilmiştir.
Keywords: Yaşam Beklentisi; Dışa Açıklık; Doğrudan Yabancı Yatırımlar; Ekonomik Büyüme; E7 Ülkeleri