TURİZM ÖĞRENCİLERİNİN BOŞ ZAMAN ETKİNLİKLERİ İÇERİSİNDE SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) UNSURLARININ YERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Çalışma; turizm öğrencilerinin, katıldıkları boş zaman aktiviteleri içerisinde birer turistik ürüne dönüşen SOKÜM unsurlarına yönelik farkındalık-deneyim-isteklilik düzeylerini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Önlisans-lisans-lisansüstü turizm öğrencileri arasında bu konuda farklılık olup olmadığı da tespit edilmeye çalışılmış, SOKÜM unsurlarıyla ilgili aktivitelere yönelik farkındalık ve katılımlarını arttırmak üzere önerilerde bulunulmuştur. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin aynı zamanda bir Dünya Miras alanı ve Türkiye’nin en önemli kültür turizmi destinasyonlarından biri olan Kapadokya’da yer alıyor olması, çalışmanın evrenini bu üniversitede farklı düzeylerde turizm eğitimi alan yaklaşık 2000 öğrencinin oluşturmasında etkili olmuştur.  Söz konusu evrene genellenebilecek örneklem sayısına erişebilmek amacıyla 560 anket rastgele örnekleme yöntemiyle dağıtılmış, analize uygun 496 anket incelmeye tabi tutulmuştur. Gençlerin SOKÜM unsurlarına karşı farkındalıklarını ve boş zamanlarını değerlendirme alışkanlıklarını ölçen çalışmalar incelenerek anket formu düzenlenmiştir. Katılımcıların farkındalık-deneyim-isteklilik düzeylerini tespit etmek üzere ortalamalar alınmıştır. Farklı eğitim düzeylerindeki öğrenciler arasındaki farklılıkların tespiti için ANOVA analiziyle T testinden faydalanılmıştır. Katılımcıların en iyi bildikleri SOKÜM unsurlarının; Karagöz-Hacivat, halk oyunları, halk müziği aktiviteleri olduğu, en fazla deneyim sahibi oldukları unsurların; halk oyunları, halk müziği aktiviteleri, çanak-çömlek yapımı olduğu; katılmaya en istekli oldukları unsurların ise; ebru sanatı, halk oyunları, halk müziği aktiviteleri olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: SOKÜM; Turizm; Boş Zaman Aktiviteleri; Üniversite Öğrencileri; Turistik Ürün