PASİF İLETİŞİM TARZININ ÖRGÜTSEL MUHALEFETE ETKİSİNDE ÖRGÜTSEL ERDEMLİLİĞİN DÜZENLEYİCİ ROLÜ: BİR ALAN ARAŞTIRMASI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bu çalışma pasif iletişim tarzının örgütsel muhalefete etkisinde, örgütsel erdemliliğin düzenleyici rolünü araştırmak için gerçekleştirilmiştir. Araştırmada lider iletişim tarzı olarak pasif iletişim ile çalışanların işe ve işletmeye dair görüşlerinin ifadesi olan örgütsel muhalefet temel olarak ele alınmıştır. Örgütlerde, gerçekleştirilen iş ve işlemler için muhalefet eden çalışanların varlığı kadar bu çalışanların erdem sahibi olması da önem arz etmektedir. Bu çerçevede beşeri sermayenin verimliliği için, örgütsel muhalefet kültürünün sağlanması, erdemli çalışanların liderler tarafından görüş ve önerilerinin dinlenmesi gerekmektedir.  Çalışma kapsamında Türkiye’de faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otellerde çalışan 851 kişinin katılımı ile anket çalışması gerçekleştirilerek sonuçlar analiz edilmiştir. Yapılan araştırmaya göre pasif iletişim tarzının açık ve gizli muhalefete olan etkisinde örgütsel erdemliliğin düzenleyici rolünün olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Örgütsel erdemlilik; örgütsel muhalefet; otel İşletmeleri; pasif iletişim tarzı.