YAZILI BASIN İLE İNTERNET HABER SİTELERİNİN FİNANSAL YAPISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Yeni medya teknolojileri, insanların haber alma eğilimlerinde büyük değişiklikler yaratmıştır. Dijital alanda yaşanan gelişmeler insanların habere ulaşma sürelerini de oldukça kısaltmıştır. Özellikle mobil cihazların yaygınlaşması, insanların sürekli olarak yanlarında bir medya aygıtını taşıyabilmelerine imkân tanımış ve bu durum, özellikle tirajlarda büyük etkiler yaratmıştır. Basın kurumlarının temel gelirlerini reklamdan sağlamaları ve reklam gelirlerinin de okuyucu-izleyici-dinleyici ve kullanıcı sayıları ile doğru orantılı olduğu düşünülürse, haber alma eğilimlerindeki değişimler, medya araçlarının finansal durumlarına da doğrudan yansımaktadır. Geleneksel medya adı verilen yazılı basın, radyo ve televizyon, her anlamda yeni medya teknolojileri ile bir rekabet içerisindedir. Bu rekabetin şanslı tarafının, teknolojiden yana daha avantajlı olan yeni medya olduğu görülmektedir. Yeni medya araçları kendi içinde farklı uygulamaları barındırmaktadır ve bu uygulamalara her geçen gün bir yenisinin eklenmesi işten bile değildir. İnternet haber siteleri, geleneksel medya araçlarındaki yazılı basın ile benzer işlevleri yürütmektedir. Yazılı basın araçlarının üretim süreci ile internet haber sitelerindeki hizmetin yapısal anlamda oldukça büyük farklılıkları bulunmaktadır. Yazılı basına veda ederek internet haberciliği yapmaya devam etme kararı alan basın kuruluşlarının sayılarının giderek arttığı günümüzde internet haber sitelerinin finansal yapıları büyük önem arz etmektedir. Bu çalışma kapsamında yazılı basın araçlarının üretim süreci de dikkate alınarak finansal yapıları temel olarak incelenmiş, bunun yanında internet haberciliğinin finansal yapıları ile ilgili veriler de karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.
Keywords: YAZILI BASIN; İNTERNET HABER SİTELERİ; MEDYA FİNANSMANI