TÜRK BANKACILIK SİSTEMİNDE VERİ ZARFLAMA TEKNİĞİ İLE BANKA ETKİNLİĞİNİN ÖLÇÜLMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Değişen ekonomik koşullar, finans sektörünün önemli aktörlerinden olan bankaları kaynaklarını en etkin şekilde kullanmaya zorlamaktadır. Ülke ekonomilerinin gelişimi açısından; bankaların etkin bir şekilde faaliyet göstermesi ekonomik ve sosyal bakımdan oldukça önemli olup; finansal piyasaların temel kurumlarından olan bu sektörün dikkatle izlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı da VZA yöntemi ile Türkiye’deki mevduat bankalarının etkinliklerini ölçmektir. Bu amaç doğrultusunda, girdi odaklı VZA yöntemiyle CCR ve BCC varsayımları ile 2013-2018 döneminde sürekli faaliyet gösteren 20 mevduat bankasının etkinliği ölçülmüştür. Çalışma sonucunda 1 kamu, 3 özel ve 5 yabancı sermayeli banka etkin bulunmuştur. Yabancı sermayeli bankaların kamu ve özel sermayeli bankalara göre daha etkin oldukları görülmüştür. Ayrıca, etkin olmayan bankaların etkin hale gelmesi için referans almaları gereken bankalar belirlenerek girdi ve çıktı değişkenleri ile ilgili gerekli potansiyel iyileştirme oranları tespit edilmiştir.
Keywords: Bankacılık Sektörü; Etkinlik; Veri Zarflama Analizi.