GELENEKSEL BANKALAR VE KATILIM BANKALARI İÇİN PANEL VERİ ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Faizsiz bankacılık olarak da nitelendirilen Katılım Bankacılığı, 1980’li yıllardan itibaren ülkemizde gelişmeye başlamıştır. İşleyiş açısından değerlendirildiğinde, özellikle faiz hususunda ticari bankacılık sisteminden tümüyle ayrılan katılım bankaları, global finans sistemi içerisinde giderek önem kazanır hâle gelmiştir. Katılım bankalarının faizsizlik ilkesine dayanan söz konusu işleyişleri finansal araçların geliştirilmesinde de etkili olmakta ve katılım bankaları ile geleneksel bankaların bu yönden de ayrışmalarına sebep olmaktadır. Faizsiz bankacılık sisteminin hem global anlamda hem de Türkiye özelinde bankacılık sektörü içerisindeki payının giderek artması, geleneksel bankalar ile katılım bankaları arasındaki performans farklılıklarını merak edilir hâle getirmektedir. Bu durum doğrultusunda çalışmanın amacı, Türkiye nezdinde, bankacılık sistemi içerisinde ki iki önemli aktörün ayrıştıkları noktaları performans göstergelerinden hareketle saptamak ve katılım bankaları ile geleneksel bankalar arasındaki performans belirleyicilerini ortaya koymaktır.
Keywords: Geleneksel Bankacılık; Katılım Bankacılığı; Faizsizlik Prensibi; Panel Regresyon Analizi