ÖNCÜLLERİ VE ARDILLARI İLE PSİKOLOJİK SERMAYE: SİVİL HAVACILIK ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bu çalışma, psikolojik sermayenin öncülleri ile ardıllarını bir yapısal eşitlik modeli (YEM) içinde tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Bu maksatla araştırma sivil havacılık işletmelerinin çeşitli kademelerinde çalışan 464 kişiden anket ile toplanan veriler ışığında yapılmıştır. Bulgular incelendiğinde, psikolojik sermayenin öncülleri olan örgütsel adalet ve öz kendilik algılarının, bireyin psikolojik sermayesi üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca prosedür ve dağıtım adaletinin iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde, dağıtım ve etkileşim adaletinin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde psikolojik sermayenin aracılık rolü olduğu saptanmıştır. Bireylerin öz kendilik algılarının sonuç değişkenler üzerinde anlamlı etkisinin desteklendiği, adalet algılarının ise kısmen desteklendiği tespit edilmiştir. Kişilerin öz kendilik algılarının iş tatmini ve örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisinde psikolojik sermayenin aracılık rolü desteklenmiş ancak işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde desteklenmemiştir. Tüm bulgular değerlendirildiğinde, psikolojik sermayeyi merkeze alan, örgütsel adalet ve öz kendilik algısını öncül olarak kabul eden ve iş tatminini, örgütsel bağlılığı ve işten ayrılma niyetini sonuç değişkenleri olarak irdeleyen bir modelin oluşturulabileceği belirlenmiştir.
Keywords: Psikolojik Sermaye; Örgütsel Adalet; Öz Kendilik Değerlendirmesi; Örgütsel Bağlılık; İş Tatmini; İşten Ayrılma Niyeti