EKOTURİSTLERİN ÇEVRESEL TUTUM VE DAVRANIŞLARI İLE EKOTURİZM AKTİVİTELERİ ARASINDAKİ İLİŞKİYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: FETHİYE VE ORTACA EKOÇİFTLİKLERİ ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Şehir yaşamının stresinden uzaklaşma, doğal ve kültürel çevreye olan ilgi insanları alternatif turizm arayışlarına itmiştir. Ekoturizm geleneksel turizm anlayışından farklı olarak, doğa ile baş başa kalmak isteyen, köy hayatına özlem duyan ve farklı kültürel çevre ile iç içe olmak isteyen turistlerin ilgisini çekmeye başlamıştır. Ekoturizm alternatif turizm faaliyetlerinden birisidir. Ekoturizm aktivitelerine katılan turistlerin en önemli özellikleri doğa ve kültürel çevreye olan duyarlılıklarıdır. Bu çalışmada ekoturistlerin çevresel tutum ve çevresel davranışları ile ekoturizm aktiviteleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla Muğla ili Fethiye ve Ortaca ilçelerinde yer alan ekoçiftliklerden hizmet alan ekoturistlere yönelik alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Alan araştırmasında veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Anket uygulamasına 312 ekoturist katılmıştır. Elde edilen veriler korelâsyon analizi ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda, ekoturistlerin çevresel tutumları ile ekoturizm aktiviteleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı 0,479 düzeyinde, çevresel davranışları ve ekoturizm aktiviteleri arasında da pozitif yönlü ve anlamlı 0,709 düzeyinde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Ekoturizm; Çevresel Tutum; Çevresel Davranış