MASALLAR VE ÇİZGİ FİLMLERDE GÜÇ ELDE ETME STRATEJİLERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bu çalışma güç elde etme stratejilerinin masallar ve çizgi filmlerde nasıl işlendiğini ve çocuklara nasıl geçirildiğini araştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Araştırmanın ilk aşaması kapsamında 3 yıl boyunca Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Organizasyon Ana Bilim Dalı, “Örgütlerde Güç ve Politika” dersi alan doktora öğrencilerinden, derste işledikleri 17 güç elde etme stratejisini onlara hatırlatan masal ve/veya çizgi filmleri örnekleriyle belirtmeleri istenmiştir. Her öğrencinin en az 3 masal ya da çizgi film bulması ve stratejinin masalın neresinde ve ne şekilde yer aldığının açıklanması istenmiştir. Bu bağlamda 40 öğrenci, 60 masal ve /veya çizgi filmi güç stratejileri ile bağdaştırmışlardır. Benzer olanlar ayıklandıktan sonra elimizde 9 masal ve 12 çizgi film kalmıştır. Gücün masal ve çizgi film kahramanları aracılığıyla temsil edilişi seçilen bu örneklem üzerinden analiz edilmiştir. Çalışma sonuçları, çocukluğumuzda okuduğumuz birçok masal kitabının izlediğimiz birçok çizgi filmin içine saklanmış ana temanın “güç” olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte verilen örneklerin hemen hepsinin çizgi filmlerden çıkması, masalların gençlerin dünyasında pek fazla yer almadığını göstermektedir.
Keywords: Güç; güç kazanma; masallar; çizgi filmler