TÜRKİYE’DE KAMU YÖNETİMİ AÇISINDAN HUKUK DEVLETİ ALGISININ ÖLÇÜMÜ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Hukuk devleti idealine yaklaşma isteği, toplumdan topluma, aktörden aktöre farklılık gösterebilmektedir. Çünkü belirli zamanda ve uzamda, hukuk devletine anlam yükleyen aktörlerin ulaşmak istediği siyasal amaç, diğer paydaşların beklentilerini karşılamayabilir. Öte yandan sadece uluslararası kabul gördüğü iddia edilen herhangi bir kurumun, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hukuk devleti idealine ne kadar yaklaşıp, yaklaşamadığına karar vermesi de tartışmalı bir konudur. Bu eksende çalışmanın birinci amacı Türk Kamu Yönetimi için hukuk devleti ölçümünün neden gerekli olduğunu ortaya koymaktır. İkincisi ise ölçümün nasıl yapılması gerektiği hakkında somut ölçütler türeterek, Türk Kamu Yönetimi literatürüne katkı sunmaktır. Çalışmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Alanyazındaki rapor, belge ve kaynaklardan elde edilen bulgulara göre 8 ana ölçüt ve bunlara bağlı toplam 51 alt ölçüt türetilerek, sonuç kısmında ortaya konmuş ve önerilmiştir. Ek olarak bu ölçütlere dayalı bir de anket oluşturulmuştur.
Keywords: Türkiye; Kamu Yönetimi; Hukuk Devleti; Hukukun Üstünlüğü; Hukuk Devletinin Ölçülmesi