COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN KOOPERATİFÇİLİK SİSTEMİ İÇERİSİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Kooperatifçilik, uzun tarihi geçmişi içerisinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde lokomatif olarak itici bir güç olmuştur. Ülkelerin ekonomik kalkınmasında, yardımlaşma ve dayanışmaya dayalı bir sistem olan kooperatifçilik, çeşitli sahalarda organize edilen bir yapıdadır. Bu sahalardan biri de gıda sektörüdür. Ülkelerin kültürlerini, kimliklerini yansıtan, iç turizm ve dış turizm hareketinde etkili bir faktör olan coğrafi işaretli ürünlerin kooperatifçilik sistemi içerisinde değerlendirilmesi durumunda hem yetiştiriciliğini yapan halk, hem de satın alacak olan tüketiciler ekonomik avantajlar elde edebileceklerdir. Yapılan literatür taraması sonucunda coğrafi işaretli ürünlerin birincil problemini denetimin oluşturduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın amacı coğrafi işaretli ürünlerin kooperatifçilik sistemi içerisinde değerlendirilmesinde denetim problemine ilişkin bir model ortaya konulmasıdır. Bu doğrultuda coğrafi işaretlerin denetimi hususunda kooperatifçilik sisteminin oluşturmuş olduğu ikili iç ve dış denetim sisteminden faydalanılabilir.
Keywords: Kooperatifçilik; coğrafi işaretler; denetim; coğrafi işaretlerin denetimi