KATILIM BANKACILIĞININ TERCİH NEDENLERİNİN SADAKAT VE GÜVEN ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bu çalışmada öncelikle müşterilerin katılım bankacılığını tercih etme nedenleri belirlenmeye çalışılmıştır. Türkiye geneli 406 katılım bankası müşterisi üzerinde araştırma yapılmıştır. Veriler anket ile toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre katılım bankacılığını tercih etme nedeninin en fazla dini nedenlerden kaynaklandığı bunu ise işlem ücreti alınmamasının takip ettiği tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında ayrıca katılım bankacılığı tercih etme nedenlerinin müşteri sadakati ve güven üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu maçla yapısal eşitlik modeli kurularak analiz edilmiştir. Analiz neticesinde imaj, personel kalitesi, dini çevre motivasyonun güveni anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir. Güvenin de sadakati anlamlı olarak etkilediği bulgusu elde edilmiştir. Dini çevre ve motivasyonun da sadakati anlamlı olarak etkilediği bulgulanmıştır.
Keywords: Katılım Bankacılığı; Güven; Sadakat; Kâr Payı; Yapısal Eşitlik Modeli