FARKLI KUŞAKTAKİ KADIN VE ERKEKLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİM DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bu çalışma farklı kuşaklardaki kadın ve erkeklerin sürdürülebilir tüketim davranışlarının belirlenmesi amacıyla planlanmış ve Ankara’nın Çankaya ilçesinde ikamet eden 519 birey ile yürütülmüştür. Çalışmada sürdürülebilir tüketim davranışlarını ölçmek amacıyla Doğan, Bulut ve Çımrın (2015) tarafından geliştirilen 17 madde ve 4 alt boyuttan oluşan “Sürdürülebilir Tüketim Davranışı Ölçeği” kullanılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin sürdürülebilir tüketim davranışları ile cinsiyeti arasındaki ilişki anlamlı bulunmazken; sürdürülebilir tüketim düzeyi, alt boyutları açısından incelendiğinde “ihtiyaç dışı satın alma” alt boyutundaki fark önemli bulunmuştur. Çalışmada sürdürülebilir tüketim davranışları ve alt boyutları ile kuşaklar arasındaki ilişki de önemli bulunmuştur. Sessiz kuşak, patlama kuşağı ve X kuşağının sürdürülebilir tüketim davranışı sergileme düzeyi, Y ve Z kuşaklarından daha yüksek; Y kuşağının sürdürülebilir tüketim davranışı sergileme düzeyi ise, Z kuşağına göre daha yüksektir. Sürdürülebilir tüketim davranışı sergileme düzeyi cinsiyet ve kuşaklara göre birlikte incelendiğinde; kadın ve erkek katılımcıların kuşaklara göre farklı tüketim davranışları sergiledikleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgular alan yazındaki çalışmalar çerçevesinde tartışılmış, sürdürülebilir tüketim davranışlarının benimsenmesi açısından bireylere, ilgili kurum ve kuruluşlara önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Kuşak; cinsiyet; sürdürülebilir tüketim; sürdürülebilir tüketim davranışı