KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELERİN İMAR YASALARI İLE YÖNETMELİKLERİNDE YER ALAN YÜKSEK YAPILARA İLİŞKİN MADDELER ÜZERİNE (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bu makalede On sekizinci yüzyılda çimentonun ve asansörlerin icadının ardından gelen bir çok teknik gelişmelerin ortaya çıkardığı yüksek yapı ve çok katlı binalar incelenmektedir. Önce Batı Avrupa’da ve daha sonra Amerika Birleşik devletlerinde inşa edilen yüksek yapılar günümüzde neredeyse dünyanın bütün ülkelerine yayılmış durumdadır. Türkiye’de de Cumhuriyetin ilk yıllarında birkaç kata kadar çıkabilen yapılar, 1950’li yıllarda 7-8 kata ulaşmıştır. 1965 yılanda tamamlanan Ankara’daki Emek İşhanı ile birlikte Türkiye de çok katlı binalar inşa edilmeye başlamıştır.Bu makalede Türkiye’de Kat yüksekliklerine ilişkin ilk kanunlardan olan 1864 yılında çıkarılan  “Ebniyye Kanunu”,  1933 tarihli “Belediye Yapı ve yollar Kanunu”, 1946 yılında yayımlanan “Ankara Şehri İmar Kılavuzu”, 1985 tarihli  “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği”, 2004 tarihli “Büyükşehir Belediyesi Kanunu” ile Büyükşehir ve şehirlerin imar kanun ve yönetmelikleri ele alınmakta ve sonuçları tartışılmaktadır.
Keywords: imar kanunu; kentleşme; çok katlı bina; yüksek yapı; gökdelen