KOBİ’LERİN KATILIM BANKALARINA BAKIŞI: ISPARTA İLİNDE BİR UYGULAMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bu araştırmanın amacı KOBİ’lerin katılım bankalarına bakışını ortaya koymaktır. Araştırma Isparta’da 2019 yılının Mart ve Mayıs ayları arasında, çalışan sayısı 250’nin altında 315 işletme ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar ışığında en yüksek puan verilen görüşe göre; KOBİ’ler, katılım bankaları düşük faizli kredi sundukları takdirde bu bankalarla çalışabileceklerini belirtmişlerdir. İkinci sıradaki cevaba göre ise KOBİ’ler cazip kar payı oranları ve ödeme imkânları olduğu takdirde katılım bankaları ile çalışabileceklerini belirtmişlerdir. Üçüncü en yüksek cevaba sahip soruya göre ise KOBİ’ler ticari olarak karlı olduklarını düşündüklerinde katılım bankaları ile çalışabileceklerini belirtmişlerdir. Diğer taraftan KOBİ’lerin, katılım bankalarının iddia edildiği gibi faizsiz işlem yürüttüklerine olan inancı 2,76/5 puan ile en düşük puanı almıştır. İşletmeler, işletme çıkarları söz konusu olduğunda katılım bankası veya geleneksel banka ayrımını çok fazla önemsememektedir. Dini olgulara dayalı tercihler katılım bankaları ile çalışılıp çalışılmayacağı konusunda esas belirleyici faktör olarak görülmemektedir. Analizin diğer aşamasında demografik faktörlere göre KOBİ’lerin katılım bankacılığı ile ilgili görüşlerinde istatistiki olarak anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiştir.
Keywords: KOBİ’lerin Katılım Bankalarına Bakışı; Katılım Bankacılığı; Kruskal-Wallis