GÖÇMEN HAVALELERİ VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ÇALIŞMA: 1974-2018 TÜRKİYE DENEYİMİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Dünyada sürekli bir artış eğilimi gösteren göçmen havaleleri, yüksek düzeyde havale kabul eden ülke ekonomilerini birçok yönden etkilemekte; bu nedenle havalelerin makroekonomik etkilerine yönelik birçok çalışma ortaya konmaktadır. Bu çerçevede çalışmada 1974-2018 yılları arasında Türkiye’de göçmen havalelerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi ARDL sınır testi yaklaşımı ile analiz edilmektedir. Elde edilen bulgulara göre, göçmen havaleleri uzun dönemde ekonomik büyüme üzerinde istatistiksel olarak anlamsızdır. Bu sonuçların elde edilmesinde, göçmen havalelerinin dünyada artan trendine rağmen Türkiye’de sürekli bir azalma eğilimi göstermesi ve GSYİH içerisindeki payının çok düşük düzeyde olması belirleyici unsurların başında gelmektedir.
Keywords: Göç; göçmen havalesi; işçi dövizleri; büyüme; ARDL