SİGORTACILIK SEKTÖRÜ İLE İNSANİ KALKINMA ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ: 1985-2017 (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Sigorta sektörü Türkiye’ de hizmet sektörünün en önemli branşlarından birisi olup ürettiği prim ve poliçe sayısı bakımından ve istihdam açısından gelişmeye açık bir sektör konumundadır. Batılı devletler ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de nicelik ve nitelik yönüyle sistemli bir sigortacılık örneğine gecikmeli olarak geçildiği söylenebilir. Ancak bugün gelinen noktada ve sektörün her geçen gün büyümesi ümit vericidir. Sigorta, kişilerin mal ve can güvenliğinin sağlanmasında riskleri en aza indiren ve kişilerin refahını koruyan bir disiplin olduğu için kalkınma ile ilişkilendirilebilecek bir yapıya sahiptir. Bu çalışmada Türkiye’de sigortacılık sektöründeki gelişmişliğin insani gelişme endeksi ile ilişkisi analiz edilmiş ve insani gelişme endeksi ile sigortacılık sektörü arasındaki nedensellik ilişkisi araştırılmıştır. Sigortacılık sektöründeki toplam prim üretimi ve insani gelişme endeksi arasındaki ilişkiyi belirleyebilmek için Türkiye’nin 1985-2017 dönemine ait sigortacılık, kalkınma ve büyümeye ilişkin verileri kullanılmış ve elde edilen sonuçlar sigortacılık sektörü ile insani gelişme endeksi arasında tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğunu göstermiştir.
Keywords: Sigortacılık; Ekonomik Kalkınma; İnsani Gelişme Endeksi