GÖNÜLLÜLÜK FAALİYETİNDE BULUNAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK ÖZELLİKLERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın ana amacı üniversite öğrencilerinin gönüllü olarak organizasyonlarda görev almalarının girişimcilik düzeyinin ve özelliklerinin gelişmesini destekleyeceği savını araştırmaktır. Bu nedenle öğrencilerin gönüllü olmalarıyla ilgili demografik özellikleri için girişimcilik düzeylerinde fark olup olmadığına bakılmıştır. Girişimcilik faktörlerinin dağılımını belirlemek amacıyla Açıklayıcı Faktör Analizi yapılmış, yenilikçilik, kararlılık, hırs (başarma ihtiyacı), yaratıcılık ve kendine güven şeklinde beş faktör belirlenmiştir. Soru formları 2017 Koç Spor Fest Etkinliği’nde gönüllü olarak görev alan 375 Pamukkale Üniversitesi öğrencisine Google anket formatında mail ve mesaj yolu ile gönderilmiştir. Elde edilen 201 veri istatistik analiz programı ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin genel girişimcilik düzeyleri yüksek çıkmıştır. Özellikle okurken çalışma durumlarına göre yaratıcılık ve kararlılık faktörlerinde anlamlı bir farklılığın olduğu görülmektedir. Ayrıca kendine ait bir iş fikri olan öğrencilerin yaratıcılık düzeyleri iş fikri olmayanlara göre yüksek bulunmuştur.
Keywords: Girişimcilik; Gönüllülük; Üniversite Öğrencileri; Spor Organizasyonları