EĞİTİMİN İŞGÜCÜ PİYASASINDAKİ ROLÜ ÇERÇEVESİNDE UYUMSUZ EŞLEŞME OLGUSU: TÜRKİYE İŞGÜCÜ PİYASASINA İLİŞKİN TALEP YÖNLÜ BİR DEĞERLENDİRME (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
İşgücünün sahip olduğu nitelikler ile işverenler tarafından talep edilen niteliklerin birbirinden farklı olması anlamına gelen uyumsuz eşleşme, işgücü piyasasında birçok sorunun nedenidir. Türkiye işgücü piyasasında uyumsuz eşleşme olgusunun var olup olmadığının araştırıldığı bu çalışmada nitel araştırma yönteminden yararlanılarak işverenlerin algı, tutum ve davranışları tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında, literatürde uyumsuz eşleşme olarak tanımlanan olgunun, hangi nedenlerle ortaya çıktığının ve işgücü piyasasında ne tür etkiler yarattığının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında, eğitimin işgücü piyasasındaki rolü ile uyumsuz eşleşme olgusunun varlığının talep yönünden araştırılması amacıyla ÇASGEM tarafından 21 ilde 50 ve daha fazla çalışanı olan firmalarda gerçekleştirilen “Uyumsuz Eşleşme Olgusu: Türkiye İşgücü Piyasası Örneği” başlıklı araştırmadan elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Saha araştırması, 100 işveren/ işveren vekili veya insan kaynakları yöneticisinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, işgücü ve eğitim politikalarının yeniden ele alınması süreçlerine önemli katkılar sağlayacaktır.
Keywords: İşgücü Piyasası; Eğitim – İstihdam İlişkisi; Uyumsuz Eşleşme