TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN MANTIKLI VE GÜVENİLİR ÇIKTI AÇIĞI VE REEL DÖVİZ KURU ÇEVRİMLERİ TAHMİNLERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Zaman serisi verilerinin çevrimsel bileşenlerinin elde edilmesi, politika yapıcı kurumlar için öncelikler arasındadır. Bu çalışmada, kısıtlanmamış Beveridge-Nelson ayrışması ve Hodrick-Prescott filtresi ile karşılaştırarak, Kamber ve diğ. (2018) tarafında geliştirilen sınırlanmış Beveridge-Nelson filtresi uygulanmaktadır. Türkiye ekonomisi için çeyreklik reel GSYİH verileri kullanıldığında sınırlanmış Beveridge-Nelson filtresinin Beveridge-Nelson ayrıştırma yönteminden daha kalıcı ve daha büyük döngüsel değerler sağladığı görülmektedir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın çıktı açığı tahminlerini referans olarak aldığımızda, Beveridge-Nelson filtre yönteminin daha mantıklı sonuçlar verdiği tespit edilmektedir. Ayrıca, sonuçlarımız kısıtlı Beveridge-Nelson filtresinin, uç nokta yanlılığının büyüklüğü ile ilgili olarak Hodrick-Prescott filtresinden daha iyi performansa sahip olduğunu göstermektedir. Türkiye için aylık reel döviz kuru serilerini kullanarak alternatif yöntemleri karşılaştırdığımızda bulgularımız GSYİH verileri ile elde edilen sonuçlarla tutarlıdır. Sınırlanmış Beveridge-Nelson filtresi, Beveridge-Nelson ayrıştırma tahminlerine göre daha kalıcı ve daha büyük reel döviz kuru çevrimleri üretmektedir. Sınırlanmış Beveridge-Nelson filtresinin, uç nokta yanlılığının büyüklüğü açısından Hodrick-Prescott filtresinden üstün olduğu görülmektedir.
Keywords: Beveridge-Nelson ayrışması; Beveridge-Nelson filtresi; Hodrick-Prescott filtresi; çıktı açığı; reel döviz kuru çevrimleri; sinyal gürültü oranı.