AKREDİTİF ÖDEME ŞEKLİNE İLİŞKİN HİLE VAKALARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Günümüzdeki teknolojik gelişmeler, uluslararası ticarette kullanılan ödeme yöntemlerine yenilerini eklemiş,  aynı zamanda blokzincir teknolojisinin uluslararası ticarete adaptasyonunu gündeme getirmiştir. Ancak bu yeniliklerin ödeme yöntemlerine uygulanması noktasında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki teknolojik altyapı farklılıkları sebebiyle halen ticarete ilişkin belgelerin teslimini esas alan vesaik-mal mukabili, akreditif gibi geleneksel ödeme yöntemlerinin sıklıkla kullanıldığı görülmektedir.Akreditifler,  tabi oldukları kural ve düzenlemeler açısından diğer ödeme şekillerine göre daha karmaşık olarak algılanmakla birlikte aynı zamanda bankaların bir taraf olarak işleyişe dâhil olmaları sebebiyle mal veya vesaik mukabili ödeme şekillerine göre daha güvenilir olarak tanımlanmaktadırlar. Bu çalışma ile akreditiflerin güvenilir olma özelliğinin istisnası olan ve tarafların maddi kaybın yanı sıra itibar kaybı yaşamalarına sebebiyet veren belgede sahtecilik ve dolandırıcılık vakaları incelenmiş, tarafların alabileceği önlemlere yer verilmiştir.
Keywords: Akreditif; Özel Belgede Sahtecilik; Nitelikli Dolandırıcılık; Vaka Analizi