SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRETİME YÖNELİK ÖZGÜVENLERİNİN BELİRLENMESİ: SİVAS ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Özgüveni yüksek bireylerin yaptıkları işte daha başarılı oldukları yapılan çeşitli araştırmalarla ortaya konulmuştur. Dolayısıyla, insanların üstlendikleri görevlerinde veya varmak istedikleri hedeflerinde başarıya ulaşabilmeleri için belli düzeyde özgüvene sahip olmaları gerekmektedir. Söz konusu hedef kitlesi insan olan meslek gruplarında ise bu durum kendini daha net hissettirmektedir. Bu anlamda kendisine “insan” yetiştirmeyi amaç edinen öğretmenlik mesleğinde de bu mesleği ifa edenlerin sahip olacağı özgüven; yaratıcı, üretken, çözüm odaklı çalışan, öz yeterlilik bilincine sahip bireyler yetiştirmelerine etki edecektir. Bu araştırmada sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğretime yönelik özgüvenleri çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden, betimsel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Sivas ili genelinde görev yapan 214 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada, veri toplama aracı olarak Uysal ve Gürol (2018) tarafından geliştirilen ""Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Öğretime Yönelik Özgüven Ölçeği"" kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular aritmetik ortalama, standart sapma, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testi aracılığı ile çözümlenmiş ve verilerin anlamlı olup olmadığı 0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda araştırmaya katılım gösteren sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğretime yönelik özgüven düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan araştırma sonucunda sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğretime yönelik özgüvenleri mesleki kıdem yılı, cinsiyet ve mezun olunan anabilim dalı değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermiş;  mezun olunan fakülte, görev yapılan okulun öğretim türü ve haftalık ders yükü değişkenlerine göre ise anlamlı farklılık göstermemiştir
Keywords: Sosyal Bilgiler; Öğretmen; Öğretim; Özgüven