ÖRGÜTSEL ADALET İLE YÜKSEK GÖREV BİLİNCİNİN SANAL KAYTARMA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın temel amacı; çalışanların örgütsel adalet algısı ile yüksek görev bilincinin bu çalışanların sergiledikleri sanal kaytarma davranışı üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Araştırmanın veri seti; Ankara'daki bir kamu kurumu genel müdürlüğünün merkez teşkilatında görev yapmakta olan çalışanlardan toplanan 232 anketten oluşmaktadır. Araştırmanın veri girişi ve analizleri için SPSS programı kullanılmıştır. Çalışmada; geçerlilik, güvenilirlik, Pearson korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizleri yapılmıştır. Çalışmanın analiz sonuçlarına göre; çalışmaya katılanlar bakımından algılanan örgütsel adalet ve onun alt boyutları ile sanal kaytarma arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmemiştir. Ancak çalışanların yüksek görev bilinci bu çalışanların sergiledikleri sanal kaytarma davranışını anlamlı ve negatif bir şekilde etkilemektedir. Bu çalışmada; çalışanların yüksek görev bilinci düzeyindeki artışın bu çalışanların sanal kaytarma davranış düzeyi üzerindeki düşürücü etkileri yoluyla sanal kaytarmanın örgüte verdiği zararı azaltmanın ve böylece örgüte katkı sağlamanın mümkün olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Keywords: Sanal Kaytarma; Örgütsel Adalet; Yüksek Görev Bilinci (Sorumluluk).