KRİPTO PARALAR VE FİNANSAL PİYASALAR ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: BİTCOİN VE SEÇİLİ PAY PİYASALARI ARASINDA YAPILMIŞ NEDENSELLİK ANALİZİ (2010-2020) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Kripto paralar, henüz dünya genelinde resmi para birimi olarak kabul edilmemiş olsa da kullanımı günden güne hem kişiler hem de kurumlar tarafından hızla artış eğilimi göstermektedir. Kripto paraların kullanımının bu kadar hızlı bir şekilde yayılması paranın mübadele işlevi dışında bir yatırım aracı olarak da kabulünü artırmıştır. Bu durum, pay piyasaları ile kripto paralar arasındaki ilişkinin sorgulanması gereğini ortaya çıkarmaktadır. Buna bağlı olarak, çalışmada alternatif bir yatırım aracı olan ve pazar payı en büyük Kripto para olan Bitcoin ile seçili pay piyasaları arasındaki bir nedensellik ilişkisinin varlığı test edilmek istenmiştir.19 Temmuz 2010 ile 10 Ocak 2020 arasında günlük veriler kullanılarak yapılan çalışmada verilere Lee-Strazicich Birim Kök Testi yapılmış ve Toda-Yamamoto nedensellik testi ile nedensellik ilişkisi sınanmıştır. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgulara bakıldığında, Bitcoin serisinden S&P500 serisine doğru bir nedensellik ilişkisi tespit edilirken Bist100, Bovespa, Invsaf40 ve Merval piyasalarına doğru herhangi bir nedenselliğe rastlanmamıştır. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgulara göre, Bitcoin serisinden S&P500 serisine doğru bir nedensellik ilişkisi tespit edilirken; Bist100, Bovespa, Invsaf40 ve Merval piyasalarına doğru herhangi bir nedensellik ilişkisine rastlanmamıştır.
Keywords: Kripto Para; Finansal Piyasalar; Bitcoin; Toda-Yamamoto