KÜRESELLEŞME VE BEŞERİ SERMAYENİN EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİLEŞİM ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışma, Türkiye’de küreselleşme ve beşeri sermayenin ekonomik büyüme üzerindeki etkileşim etkisini incelemektedir. Çalışmada gecikmesi dağıtılmış otoregresif (ARDL) sınır testi yöntemi uygulanmaktadır ve veri seti 1984-2017 dönemini kapsamaktadır. Elde edilen sonuçlar, Türkiye’de küreselleşmenin ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin beşeri sermaye düzeyine bağlı olduğunu göstermektedir. Beşeri sermaye düzeyi arttıkça küreselleşmenin ekonomik büyüme üzerindeki pozitif etkisi artmaktadır. Yani, küreselleşme ve beşeri sermaye arasında ekonomik büyümeyi artırma açısından güçlü bir tamamlayıcılık ilişkisi bulunmaktadır.
Keywords: Ekonomik Büyüme; Küreselleşme; Beşeri Sermaye; Etkileşim Etkisi.