KÜRESEL İSLAMİ BORSALARDA ZAYIF VE YARI-GÜÇLÜ FORM PİYASA ETKİNLİKLERİNİN GEÇERLİLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI: DOĞRUSAL VE DOĞRUSAL OLMAYAN BİRİM KÖK TESTLERİ VE BOOTSTRAP NEDENSELLİK TESTİ YAKLAŞIMI İLE KANITLAR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın amacı, literatürde yer alan yeni ekonometrik yöntemler kullanılarak seçilmiş İslami endekslerde etkin piyasa hipotezinin zayıf ve yarı-güçlü formlarının geçerli olup olmadığını test etmektir. Bu amaçla, zayıf form etkinliği doğrusal ve doğrusal olmayan birim kök testleri kullanılarak, yarı-güçlü form etkinliği ise bootstrap nedensellik testi kullanılarak incelenmiştir. Birim kök testleri, zayıf form etkinliğinin İslami endekslerin çoğu için desteklendiğini ve hisse senedi fiyatlarının tüm tarihsel bilgileri tam olarak yansıttığını göstermiştir. Bootstrap nedensellik sonuçları, yarı güçlü formun FTSEBMI, KATLM ve ACWI olmak üzere üç borsada geçerli olduğunu göstermiştir. Genel olarak sonuçlar yatırımcının İslami borsalarda normalüstü kar elde etme şansının olmadığını göstermektedir. Borsaların etkinliklerinin arttırılması sermaye tahsisi, hisse senedi fiyat öngörülebilirliği ve uluslararası portföy çeşitlendirilmesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır. Dolayısıyla, finansal piyasaların performansı etkin piyasa hipotezinin geçerliliğininden etkilendiği ve bu yönde politikaların geliştirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Keywords: Etkin Piyasa Hipotezi; Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Birim Kök Testleri; Bootstrap Nedensellik Testi; Küresel İslami Borsalar