EĞİTİM KURUMLARININ HİYERARŞİK DÜZEYLERİNDEKİ LİDERLİK TARZLARI ARASINDAKİ FARKLILIKLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın amacı, eğitim kurumlarında alt, orta ve üst kademe yöneticilerin bağlı bulunduğu üstün liderlik davranışlarını nasıl algıladıklarını ve liderlik davranışı algılamasının hiyerarşik basamaklara göre farklılık gösterip göstermediğini tespit etmektir. Çalışmada, liderlik davranışları ölçülürken yöneticilerin kendi davranışlarını değerlendirmesi istenmemiş; çalışanın ve yöneticinin kendine en yakın üstün davranışlarını nasıl algıladığı belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni olarak, Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde çalışmakta olan üst, orta ve alt kademe yöneticiler belirlenmiştir. Araştırma verileri anket tekniği ile 101 yöneticiden toplanmıştır. Anket uygulanan yöneticilere, vizyon belirleme, çevresel duyarlılık, sıradışı davranışlar sergileme, kişisel risk üstlenme, üye ihtiyaçlarına duyarlılık gösterme ve statükoyu sürdürme ile ilgili sorular yönetilmiş ve analizler de bu kavramlara üst, orta ve alt yönetici düzeylerinin verdikleri cevaplar üzerinden yapılmıştır. Ayrıca, soru formunda kullanılan değişkenlerin tümü 5’li Likert tipinde hazırlanan ölçeklerle ölçülmüştür. Yöneticilerin liderlik davranışlarını ölçmek için Liderlik Davranışları Ölçüm Anketi ve Liderlik Etkinlik Analizi kullanılmıştır.
Keywords: Lider; Liderlik; Liderlik Tarzları; Liderlik Davranışları; Liderlik Yaklaşımları; Yönetici; Hiyerarşik Düzeyler