TÜRKİYE’DE ORGANİK TARIMSAL ÜRETİMDE ÖRGÜTLENME MODELLERİNİN İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Organik tarımsal üretim yapan çiftçiler organik pazarlar ve diğer organizasyonlarla bir araya gelmekte ve hem kendi gelirlerini arttırmakta hem de tüketicilerin isteklerine çözümler sunmaktadırlar. Organik tarımın Türkiye’deki gelişimini sınırlandıran bazı temel problemler bulunmaktadır. Bu problemlerin başında organik tarım yapan üreticilerin örgütlenme yoluyla bir araya gelememeleridir. Bu çalışmada organik tarımsal üretimin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Türkiye’deki ekonomik örgütlenme modelleri incelenmiş ve çeşitli değerlendirmelerde bulunulmuştur. Bu çalışma literatüre dayalı olarak hazırlanmıştır; literatür taraması neticesinde mevcut kaynaklar incelenmiş, bu kaynaklar çeşitli açılardan değerlendirilerek yorumlamalar yapılmıştır. Sonuç olarak; Türkiye’de organik tarımsal üretimde üretici birliği altında grup bazlı örgütlenmenin daha fazla olduğu ve bu gruplar içerisinde de örgütlenmenin 8 birlik ile en fazla meyvecilik grubunda olduğu tespit edilmiştir. Araştırma neticesinde üretici birliklerinin yanında ayrıca kooperatiflerin, Topluluk Destekli Tarım modelinin ve üreticileri derneklerinin de olduğu görülmüştür.
Keywords: Organik tarım; tarımsal örgütlenme; örgütlenme modelleri; Türkiye