YENİLENEBİLİR ENERJİ: TARİHSEL VE TEORİK BİR BAKIŞ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Teknolojik gelişmeler, tarih boyunca ekonomiyi etkilemiştir. Eğer bu gelişme, enerji gibi çok önemli bir sektörde gerçekleşir ise ekonomi üzerindeki etkisinin daha güçlü olması beklenir. Çünkü ekonomi üretime bağlıdır ve enerji, üretimin temel girdisidir. Son yirmi yılda küresel ölçekte yenilenebilir enerji kullanımının artması önemli bir değişimin işareti olarak kabul edilebilir. Söz konusu durum, ekonomi literatürüne de yansımıştır. Bu konuda önemli bir literatürün geliştiği izlenmektedir. Bu çalışmanın amacı yenilenebilir enerji ile ilgili literatürü tanıtmaktır. Ayrıca yenilenebilir enerji ile ilgili yapılan çalışmaları analiz etmektir. Literatürde yer alan çalışmaların bulguları incelenmiştir. Ekonomi literatüründe yer alan çalışmalara göre yenilenebilir enerji kullanımı, ekonomik büyüme, işsizlik ve dış ticaret gibi önemli makro ekonomik değişkenler üzerinde güçlü etkilere sahiptir. Ayrıca çevre de yenilenebilir enerji kullanımından etkilenen bir başka unsurdur. Çalışmalar incelendiğinde, söz konusu durumun gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından büyük benzerlik arz etmekte olduğu anlaşılmaktadır
Keywords: Yenilenebilir enerji; Ekonomik büyüme; Karbondioksit emisyonu; İşsizlik