KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ VE KAMU YARARI: MERAM BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Türkiye’de kentler çarpık ve hızlı kentleşme sonucunda ekonomik yetersizlikler başta olmak üzere sosyal bilinçsizlik, aşırı nüfus, alt yapı noksanlığı gibi sebeplerle çöküntüye uğramaktadır. Kentsel dönüşümler bu çöküntüyü iyileştirme amaçlı ortaya çıkmıştır. Çağdaş bir yaşam biçimi, güçlü bir kent ekonomisi ve güncel kentsel alanlar yaratmak için gereken bir süreçtir. Islah edilmesi gereken kentler için kentsel dönüşüm projeleri düzenlenir. Bu projeler devletin ve özel sektörün desteği belediyenin planları doğrultusundadır. Kentsel dönüşüm projeleri günümüzde birçok farklı uygulama ile karşımıza çıkmaktadır. Temel amacı kamu yararı sağlamaktır. Kamu yararı amacı taşımak belediyelere birçok konuda (arsa temini, sözleşme yapma, karar çıkarma) kolaylık sağlamaktadır. Kamu yararı ile bireysel yararın çatışması sonucu kentsel rant sorunu ortaya çıkar ve bu kentsel dönüşüme farklı bir bakış açısı getirir. Türkiye’nin önemli büyükşehir belediyelerinden biri olan Konya Büyükşehir Belediyesi de kentsel dönüşümde çok başarılı projeler yürütmüştür. “Yeşil Meram” unvanlı Meram Belediyesi de bu projelerden nasibini almıştır. “Altın Hamle” ve “Çaybaşı” projesi Meram’ın kentsel alt yapısını güçlendirme, iyileştirme, huzurlu bir yaşam alanı oluşturma amacını taşır.
Keywords: Kentsel Dönüşüm; Kentsel Dönüşüm Projeleri; Kentsel Rant; Meram Belediyesi