COĞRAFYA DERSİ 10. SINIF ÇEVRE VE TOPLUM ÖĞRENME ALANINDA KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA ETKİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu araştırma, Orta öğretim 10.sınıf öğrencilerinin, Çevre ve Toplum öğrenme alanında yer alan konulardaki kavram yanılgılarının belirlenmesi ve kavramsal değişim yaklaşımı ile giderilmesini amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubu Ankara il merkezinde bir lisenin 10. sınıfında öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmada, yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırmaya dahil edilen sınıflardan biri kontrol (n=24) diğeri deney grubu olarak (n=24) atanmıştır. Deney grubu Çevre ve Toplum öğrenme alanının öğretiminde, programa dayalı öğretime ilâveten kavramsal değişim yaklaşımına uygun olarak kavramsal değişim metinleri ve kavram haritaları destekli etkinlikler de yapılırken, kontrol grubuyla sadece programa dayalı öğretim yapılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Akademik Başarı Testi uygulanmış, ayrıca öğretmenlerle mülâkat ve sınıf içi gözlemler yapılmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ön test ve son test puanlarının analizinde tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, ön testte, kavram anlama başarısı açısından, deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı; son testte ise deney grubunun lehine anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, çevre ve toplum öğrenme alanın öğretiminde, kavramsal değişim yaklaşımı destekli etkinliklerin sadece programa dayalı öğretimden daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle kavramsal değişimin yaklaşımının coğrafya öğretiminde kullanılması diğer uygulayıcılara önerilebilir.
Keywords: Coğrafya öğretimi; kavram; kavramsal değişim yaklaşımı; kavram öğrenimi