YATIRIMLARIN Q TEORİSİ VE KONUT YATIRIMLARI: TÜRKİYE’DE KONUT YATIRIMLARI ÜZERİNE AMPİRİK BİR UYGULAMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Ekonomide yatırım davranışlarını açıklamak amacıyla kullanılan makroekonomik yatırım teorilerinden birisi, yatırımların q teorisi ya da James Tobin’in q teorisi olarak bilinen teoridir.  Çalışmada, Türkiye'de yeni konut yatırımlarının Tobin'in q teorisine göre değişim gösterip göstermediği belirlenmeye çalışılmıştır. Yeni konut yatırımlarının q rasyolarına ne kadar duyarlı olduğu, esneklik hesaplamalarıyla analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, q rasyosu değerindeki %1 artışın konut yatırımları üzerinde; İstanbul’da % 1,1488 oranında artışa, İzmir’de % 0,6984 oranında artışa ve Türkiye genelinde % 1,0926 oranında artışa, ancak Ankara’da konut yatırımları üzerinde % 0,5149 oranında düşüşe neden olduğunu göstermektedir. Buna göre, konut yatırımlarının, tüm Türkiye, İstanbul ve İzmir için q rasyosuna duyarlı olduğu, Ankara için ise konut yatırımlarının, konut yatırımlarına etki eden karlılık dışı diğer faktörlere duyarlı olduğu söylenebilir.
Keywords: Yatırımlar; Q Teorisi; Konut Yatırımları