ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN GÖÇ TÜRLERİNE İLİŞKİN BİLİŞSEL YAPİLARİNİN İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu araştırmada göç türlerine ilişkin ortaöğretim öğrencilerin bilişsel yapılarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Tarama modeline göre desenlenen çalışmanın araştırma grubunu bir devlet ortaöğretim kurumunda okuyan 275 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak yedi anahtar kelimeden oluşan Kelime İlişkilendirme Testi (KİT) kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda toplamda 7 anahtar kavrama 7663 cevap kelimesi verildiği ve 1925 ilgili cümle oluşturulduğu saptanmıştır. Öğrencilerin göç türlerine ilişkin bilişsel yapılarının yeterli düzeyde olmadığı tespit edilmiştir.  Öğrenciler en çok beyin göçü anahtar kavramına, en az transit göç anahtar kavramına cevap kelimesi üretmiştir. Ayrıca öğrencilerin anahtar kavramlarla ilgili cümlelerinin 392’si bilimsel bilgi, 873’ü yüzeysel bilgi ve 456’sı kavram yanılgısı içermektedir. Bilimsel bilgi içeren cümleler ağırlıklı olarak beyin göçü anahtar kavramına ilişkin oluşturulmuştur. Bilimsel bilgi içermeyen cümleler ise ağırlıklı olarak transit göç anahtar kavramına ilişkin kurulmuştur.
Keywords: Coğrafya öğretimi; göç türleri; kelime ilişkilendirme testi; bilişsel yapı