KIRILGAN SEKİZLİ ÜLKELERDE BEKLENTİLER HİPOTEZİ İÇİN BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve 2015 yılında Avrupa’da ortaya çıkan finansal kriz, tüm piyasalarda aşırı dalgalanmalara yol açmıştır. Yatırım ortamının geldiği bu durum içerisinde faiz oranlarının uzun dönemde nasıl şekilleneceğinin tahmin edilmesi önem taşımaktadır. Vade süresi farklı finansal araçların faiz oranları arasındaki ilişkinin anlaşılması bu bağlamda gelecek tahminleri için önem arz etmektedir. Vade yapısının beklentiler hipoteziyle (EH) açıklanması literatürde sıkça kullanılan bir yöntemdir.  Bu teoriye göre, uzun dönem faiz oranları piyasada bulunan kısa dönem faiz oranlarının bir sonucudur. Bu çalışmada, Kırılgan Sekizli ülkeleri için 3 aylık mevduat faizi ve 10 yıllık tahvil getirisi çeşitli dönemler için ele alınarak, EH yaklaşımının, Kugler’in (1990) VAR Modeli Yaklaşımı ile test edilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Rusya, Endonezya, Brezilya için beklenti hipotezinin geçerli olmadığı bulunurken, G. Afrika, Şili, Türkiye, Hindistan’da beklenti hipotezinin anlamlı olduğu görülmüştür.
Keywords: Beklentiler teorisi; kırılgan sekizli; vade yapısı; faiz oranı