KARİZMATİK LİDERLİK İLE SOSYAL SERMAYE ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: KOBİLERDE BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu araştırmanın amacı KOBİ’lerdeki  yöneticilerin karizmatik liderlik özelikleri ile sosyal sermaye arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmada nicel araştırma modellerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Marmara Bölgesi’nde çalışan Küçük ve Orta büyüklükteki İşletmelerde çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise İstanbul’da Küçük ve Orta büyüklükteki İşletmelerde çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Karizmatik Liderlik ve Sosyal Sermaye ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmanın verilerini analiz etmek için tanımlayıcı istatistik analizleri, t-testi ve ANOVA testi kullaılmıştır. KOBİ çalışanlarının cinsiyetleri ve mesleki kıdemleri ile Karizmatik Liderlik ve Sosyal Sermaye Ölçeğinde yer alan boyutlar arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı görülmektedir. KOBİ çalışanları yöneticilerinin kendilerine değer verdikçe, işletmedeki diğer üyelerin hassasiyetlerini gözettikçe yöneticilerle çalışanlar arasında iletişim düzeyinin geliştiğini belirtmektedirler. KOBİ çalışanları vizyon sahibi, çevreye duyarlı, sradışı davranışlar sergileyen, kişisel risk üstlenen, üye ihtiyaçlarına duyarlılık gösteren, statükoyu sürdürmeyen yöneticilerin çalışanların daha çok sosyal normlara uymasını sağladığını, iletişim ve güven duygularını arttırdığını ifade etmektedir.
Keywords: Karizmatik liderlik; kobi çalışanları; sosyal sermaye; işletme.