BİLGİ PAYLAŞIMI BOYUTLARININ ALGILANAN FİRMA YENİLİKÇİLİĞİNE ETKİSİ: BT FİRMALARI ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın amacı, bilişim teknolojileri (BT)  firmalarında bireysel, örgütsel ve teknolojik faktörlerin bilgi paylaşımı ve firma yenilikçilik düzeyine olan etkisini sınamaktır. Özellikle yüksek teknolojiye bağımlı konumda olan BT firmalarında bilgi paylaşımı ve yenilikçi odaklı örgüt ikliminin oluşturulması, dinamik bir çevrede faaliyet gösteren bu örgütler için çok daha önemlidir. Bu kapsamda Ankara bünyesinde yer alan dört büyük teknokent (Gazi, ODTÜ, Hacettepe ve Cyberpark) merkezinde faaliyetini sürdüren 120 BT firmasında çalışan 165 kişi üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar bireysel, örgütsel ve teknolojik faktörlerin bilgi verme ve bilgi toplama değişkenlerini önemli ölçüde ve anlamlı etkilediğini göstermektedir. Ayrıca yine çalışmada bilgi verme ve bilgi toplama değişkenlerinin de algılanan firma yenilikçiliği düzeyini istatistiksel olarak anlamlı şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Bu bulgular, özellikle yüksek teknolojik bağımlılığı olan sektörlerde, bilgi paylaşım davranışı ve faaliyetlerinin, firma yenilikçilik kabiliyetini geliştirmede kolaylaştırıcı bir etki unsuru olduğunu ortaya koymaktadır.
Keywords: BT firmaları; Bilgi paylaşımı; Firma yenilikçilik kapasitesi; Örgütsel yenilik