KONAKLAMA SEKTÖRÜNDE MESLEKİ ETİK ALGISININ KURUMSAL İTİBARA ETKİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Kurumsal itibar bir işletmenin zaman içerisinde elde ettiği deneyimlerin, bilgilerin ve paydaşları ile kurduğu iletişimlerinin bir değerlendirmesi olarak tanımlanmaktadır. Daha özelde, meslek kolları açısından bakıldığında; her bir meslek kolu, toplumun bir ihtiyacını karşıladığı için önemli birer itibar kaynağıdır. Bir kurumun itibarı o kurumda ifa edilen mesleklerin ne kadar doğru ve olması gerektiği gibi yapıldığı ile yakından ilgilidir. Meslekte bu doğruluk mesleki etik kavramının uygulanabilirliği ile ölçülebilir. Mesleki etik, herhangi bir mesleğin korunması ve gelişmesi üzerine bir düzen sağlayıcıdır. Bu çalışmanın amacı, İstanbul’da turizm sektöründe faaliyet gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığı yatırım ve işletme belgeli konaklama işletmelerinde yiyecek içecek hizmetleri çalışanlarının mesleki etik algılarının kurumsal itibara etkisinin incelenmesidir. Çalışma kapsamında 391 katılımcıdan anket tekniğiyle elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Analiz bulgularına göre, mesleki etiğin kurumsal itibar üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmaktadır. Ayrıca mesleki etik ve kurumsal itibarın tüm alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler saptanmış ve sonuç kısmında ayrıntılı olarak sunulmuştur.
Keywords: Mesleki Etik; Kurumsal İtibar; Konaklama Sektörü