ÇİN YURT DIŞI DOĞRUDAN YATIRIMLARIN KÜRESEL EKONOMİDEKİ KONUMU VE KUŞAK –YOL PROJESİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Çalışma son 30 yıl içinde küresel ticaret ve sermaye içinde artan nüfusu ve büyüyen üretim, teknoloji dinamiği ile etkisi artıran Çin ekonomisin geçmiş ve gelecekle ilgili pozisyonuna ışık tutmayı amaçlamaktadır.  Küresel ticaret ve sermaye piyasasında dünya ekonomisinde itici bir güç haline gelen bu Asya ülkesi bıraktığımız yüz yıl içinde itici ve hegemon güç olarak anılan gelişmiş sanayi ülkelerine rakip olmaya başlamıştır. Bu rekabetin gelecek dönemlerde sadece ekonomi alanında değil küresel politik siyaset içinde de hızlanacağı ve yeni politik kutuplaşmalara zemin hazırlayacağı varsayılmaktadır. Çalışma Çin’in yadsınamaz ticari güç olma yolunda iken politik siyasetteki artacak rolünün üzerine bağlantıları kurmayı hedeflemektedir. Giriş bölümünün başındaki bilgi bağlantıları ile de Çin’i 1980 sonrası büyük sıçrayışa götüren alt yapı faktörleri açığa çıkartılarak bugünün Çin Ekonomisinin küresel sermaye ve ticaret sistemini yönlendirme kapasitesi sahip olduğu avantajlar- dezavantajlar çerçevesinde sorgulanacaktır. Arkasından ülkenin doğrudan yatırımları çekebilme özelliğinden küresel net yatırımcı olma süreci ve devamlılığını etkileyecek olası faktörler irdelenecektir. Son bölümde ise Çin hükümetinin 2013 sonrası küresel yatırımcı konumunun sürekliği için önemi büyük Kuşak ve Yol Projesinin ana hedefleri, sağlayacağı avantajlar ve uygulama süresince karşılaşacağı içsel ve dışsal problemler üzerine de özet niteliğinde bir inceleme alanı da yer almaktadır. Bu özet inceleme alanı ile Çin’in alternatif rotalar üzerinden küresel yatırımcı konumu ile gelecek dönem hedefleri ve önündeki olası engeller küresel ticaret- finans piyasaları çerçevesinde irdelenecektir.
Keywords: Çin ekonomisi; Küresel Ticaret – Finans Sistem Entegrasyonu; Yurt Dışı Doğrudan Yatırımlar; Kuşak-Yol Projesi