HAVAYOLU OPERASYON YÖNETİMİNDE STRATEJİLERİN ENTEGRASYONU İLE İLGİLİ BALANCED SCORE CARD UYGULAMASI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Balanced Score Card (BSC) bir işletmenin vizyon ve misyonunu faaliyet gösterdiği çevre ve işletmenin iç süreçler analizine göre dört boyut altında ölçülebilir stratejik hedeflere dönüştüren bir sistemdir. Genellikle literatürde performansın dört boyutta ölçülmesi yönüyle çalışılan BSC’nin ayrıca uygun uygulama ile günlük operasyon faaliyetleri ile stratejilerin entegrasyonunu sağlayabildiği ifade edilebilmektedir.Havayolu Operasyon Kontrol Merkezi (AOCC) departmanı, havayollarının operasyonlarını yönetmektedir. AOCC organizasyonunun yıllık departman hedefleri bulunmaktadır. Bu hedeflerin stratejilere ulaşmayı sağlayacak şekilde belirlenmesinin günlük operasyonu stratejilerle entegre edeceği ifade edilebilmektedir. Bu çalışmanın amacı bir havayolu işletmesinde AOCC bölümü hedeflerinin BSC tekniğiyle saptanan stratejilerle uyumlu belirlenerek entegrasyonun sağlanabileceği ile ilgili bir uygulama çalışması gerçekleştirmektir.Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji kapsamında bir havayolunun AOCC bölümünde BSC kullanılarak stratejilerin günlük operasyonla nasıl entegre edildiği ile ilgili derinlemesine bilgi verilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonunda uygun operasyon hedeflerinin yıllık işletme hedeflerine ve yıllık işletme hedeflerinin de stratejilere ulaşmayı sağlayacak şekilde belirlenmesinin günlük faaliyetlerin stratejilerle entegrasyonunu sağlayabileceği bildirilebilmektedir.
Keywords: Balanced Score Card; AOCC; Entegrasyon