COVID-19 SALGINI DÖNEMİNDE BİREYLERDEKİ DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİKLERİNİN İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
COVID-19 Çin’den Dünya geneline hızla yayılan ölümcül bir virüstür. COVID-19 salgını bireyleri fiziksel, sosyal ve psikolojik yönden derinden etkilemiştir. Bu araştırmada COVID-19 salgını döneminde bireylerin kişisel sunumu düzenleyebilme becerisinin algılanan strese, yetersiz özyeterlik algısına ve stres / rahatsızlık algısına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Veriler Konya ili içerisinde yaşayan 18-65 yaş arası, online anket aracılığıyla ulaşılabilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 443 gönüllü bireyden elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda kişisel sunumu düzenleyebilme becerisinin yüksek olması, algılanan genel stresi, yetersiz özyeterlik algısını ve stres/rahatsızlık algısını azaltan bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, COVID-19 salgını döneminde ortaya çıkan değişikliklere uyum sağlayanların daha az strese maruz kaldıkları tespit edilmiştir. Salgının kontrol altına alınabilmesi, bireysel stresin en aza indirilmesi için salgın döneminin gerektirdiği şartlara uyum sağlama konusunda bireysel çabaların artırılması önem arz etmektedir.
Keywords: COVID-19; kendini ayarlama; stres; Konya