MUHASEBE MESLEK ÇALIŞANLARININ TÜKENMİŞLİKLERİNİN İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Çalışmanın amacı, Türkiye’nin Manisa ve İzmir illeri merkez ilçelerinde serbest muhasebeci-mali müşavirler ve beraberindeki çalışanların sahip oldukları çeşitli değişkenler bağlamında tükenmişlik alt boyutları üzerinde farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Çalışma, 2020 yılında Manisa-İzmir illeri merkezde faaliyetlerini sürdürün Serbest Muhasebeci-Mali Müşavirler (SMMM) Odasına kayıtlı işyerlerindeki tüm çalışanları kapsamaktadır. Örneklem, kolayda örnekleme tekniğiyle seçilmiş 237 muhasebe meslek mensubundan oluşmaktadır. Kişisel bilgiler için “Kişisel Bilgi Formu”, tükenmişlik düzeylerini belirlemek için “Maslach Tükenmişlik Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizi için “t testi” ve “Tek yönlü varyans analizi (ANOVA)” uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, araştırmaya katılan muhasebe meslek mensuplarının tükenmişlik düzeylerinin “cinsiyet, yaş, medeni hal, meslek seçim şekli, günlük çalışma süresi ve SMMM belgesine sahip olma” değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Keywords: Muhasebe Meslek Çalışanları; Tükenmişlik; Doğrulayıcı Faktör Analizi; Muhasebe Meslek Çalışanlarının Tükenmişliği