TÜRK TÜKETİCİLERİN TÜKETİCİ DÜŞMANLIĞI SEBEBİYLE ABD MENŞEİLİ ÜRÜNLERİ SATIN ALMA NİYETİNİ ORTAYA KOYMAYA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Türkiye ile ABD arasında yaşanan politik ve ekonomik gerilimlerden kaynaklı Türk tüketicilerinin ABD menşeili ürünlerine karşı bakış açısını ve satın alma niyetini tespit etmek amacıyla yapılan bu araştırmada yüz yüze anket yöntemi ile tüketicilere, tüketici düşmanlığı ölçeği ve ürün yargısı ölçeğine ait sorular sorulmuştur. Çalışmanın evrenini Ankara’da yaşayan tüketiciler oluşturmakta olup, evrenin büyüklüğünden dolayı kolayda örnekleme ile araştırma örneği seçilmiştir. Yaklaşık 324 kişiye uygulanan anket çalışmasının 286 tanesi geçerli görülerek ilgili analizlere tabi tutulmuştur. Türkiye – ABD ilişkileri zaman zaman gerilimli bir yol seyretse de, Türkiye ve ABD ticari olarak faaliyetlerine yoğun bir şekilde devam etmektedir. Türk tüketicilerin bu duruma bakış açısını tespit etmek amacıyla yapılan bu çalışmada, tüketicilerin ABD ürünlerine karşı ortalama seviyelerde bir tüketici düşmanlığı geliştirdiği ve bu ülkeye ait ürünlere olumlu bakış açısının ortalama seviyelerde olduğu ancak ABD ürünlerinde teknolojik ürünlerin satın alma niyetinin kategoride en fazla öne çıkan ürün grubu olduğu, bunun nedeni ise ABD’nin bu konudaki üstünlük yetenekleri olduğu söylenebilir.
Keywords: Tüketici Düşmanlığı; Ürün Menşei; Ürün Yargısı; Türkiye-ABD