BORSA İSTANBUL’DA SHARPE VE SORTİNO ORANLARI KULLANILARAK OLUŞTURULAN PAY PORTFÖYLERİNİN GETİRİLERİNİN İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu çalışmanın amacı Borsa İstanbul BİST100 Endeksinde yer alan paylardan oluşturulan portföyleri risk-getiri bakış açısıyla değerlendirmektir. Risksiz faiz oranları ve BİST100 endeksi payları kapanış fiyatları ile ilgili 03/10/2016 ile 31/12/2019 tarihleri arasındaki günlük veriler, Sortino ve Sharpe oranları kullanılarak incelenmiştir. Payların ve portföylerin zayıf Sortino ve Sharpe oranına sahip olması risk-bazlı getirinin düşük olduğu sonucunu ortaya koymaktadır. Sortino ve Sharpe oranını kullanılarak oluşturulan portföylerin getirileri birbirine yakın olduğu görülmüştür. On iki devre için Sharpe oranı kullanılarak oluşturulan yirmi dört portföyün on dört tanesi BİST100 Endeksinden ve 16 tanesi MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksinden daha yüksek getiri sağlamıştır. On iki devre için Sortino oranı kullanılarak oluşturulan yirmi dört portföyün on iki tanesi BİST100 Endeksinden ve on beş tanesi MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksinden daha yüksek getiri sağlamıştır. Risk-bazlı getirinin arttırılması portföyün başka kaldıraçlı finansal ürünlerle(opsiyon ve vadeli kontrat) çeşitlendirilmesi ile mümkün olabilir.
Keywords: Portföy Yatırımı; Sharpe Oranı; Sortino Oranı; BİST100; MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi