HAVAYOLU OPERASYON YÖNETİMİNDE NOTAM YAYINLARINDAN KAYNAKLANAN AKSAKLIKLAR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu çalışmanın amacı havayollarının operasyonlarını yöneten AOCC (Airline Operation Control Center-Havayolu Operasyon Kontrol Merkezi) bölümünün karşılaştığı NOTAM yayınlarından kaynaklı problemlerin çözüm dizinini gösteren bir algoritma oluşturarak bu problemlerin hangi şartlarda aksaklığa dönüştüğünün belirlenmesi olarak bildirilebilmektedir. NOTAM “Notice to airmen” İngilizce ifadesinin kısaltmasından oluşturulmuş bir havacılık terimidir ve uçuş harekâtı ile ilgili personele (pilot, dispatcher gibi), herhangi bir havacılık kolaylığına, hizmetine, yöntemine ya da bir tehlikenin varlığına, koşullarına veya değişikliğine ilişkin bildirimleri zamanında duyurmak amacıyla yapılan uyarı yayınları olarak ifade edilebilmektedir. Bu yayınlar bazı durumlarda havayolu operasyon yönetiminde problemler çıkarıp operasyonun aksamasına neden olabilmektedir. NOTAM kaynaklı problemlerin tespit edilip hangi şartlarda aksaklığa dönüştüğünü belirlemek amacıyla Türkiye’de faaliyet gösteren üç havayolunun AOCC bölümlerinde çalışmış 28 dispatcher ile görüşülmüştür. Araştırma sonucunda havayolu operasyon yönetiminde konuları itibari ile NOTAM yayınlarından kaynaklı problemleri ve bu problemlerin hangi şartlarda aksaklığa dönüştüğünü gösteren bir algoritmaya ulaşıldığı belirtilebilmektedir.
Keywords: Algoritma; AOCC; Havayolu Operasyon Yönetimi; Notam