AVRUPA BİRLİĞİ’NDE CİNSİYETE DAYALI ÜCRET FARKLARINI TANIMAK VE ÜSTESİNDEN GELMEK: İSVEÇ VE FRANSA DERİNLEMESİNE İNCELEMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Kadın ve erkek çalışanlar arasındaki eşitsizliğin ölçülebilir göstergelerinden biri de cinsiyete dayalı farklı ücretlendirme olarak değerlendirilmektedir. Aynı miktarda işin karşılığı olarak cinsiyete dayalı farklı düzeylerde ücret alma konusundaki eşitsizliğin üstesinden gelmek için politikalar geliştirmekte olan hükümetler olsa da Avrupa Birliği'nde (AB) farklı oranlarda cinsiyetler arası ücret farkı halen mevcuttur. Bu çalışmada, cinsiyetler arası ücret farkı sorunun ortaya konması hedeflenmiş ve bu önemli sorunu çözmek için alınan önlemler, raporlar, istatistikler ve politikalar incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Çalışmada AB'de cinsiyetler arası ücret farkı oranları ve bu sorunu çözmeyi hedefleyen politikalar sunulduktan sonra, İsveç’teki ve Fransa'daki cinsiyetler arası ücret farkı detaylı incelenmiştir. Çalışmanın tartışma ve sonuç bölümünde ise yeni uygulama ve politika önerilerinden bahsedilmiştir. Uluslararası verilerin incelenmesi ve iki ülkenin karşılaştırması göstermektedir ki cinsiyetlerarası ücret farkı AB içerisindeki gelişmiş ülkelerde bile büyük rakamsal farklılıklarla varlığını sürdürmektedir.
Keywords: Cinsiyet; Cinsiyetler arası ücret farkı; Eşitsizlik; Ayrımcılık; Avrupa Birliği