BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE EKONOMİK BÜYÜME (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Özellikle 1990’lı yıllardan itibaren bilgi ve iletişim alanında çok büyük teknolojik gelişmeler yaşanmıştır. Bu dönemde bilgi de aynen emek ve sermaye gibi ciddi bir üretim faktörü haline gelmiştir. Zamanında ve doğru bilgiye erişimin son derece önem kazanması bunu sağlayacak bilişim teknolojileri altyapılarının da gelişmesine neden olmaktadır. Bilişimin yaşamın her alanına girmesi ciddi verimlilik artışlarına yol açmakta, verimlilikte yaşanan artışlar da ekonomik büyümeyi pozitif yönde etkilemektedir. Bu çalışmada 2001 ve 2018 yılları arasında Türkiye’de bilişim teknolojilerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi incelenmektir. Analize internet ve cep telefonu abonelikleri ile bilişim teknolojileri dış ticaret haddi değişkenleri dahil edilmiştir. Kullanılan modelde Kalman filtresi kullanılarak, parametrelerin zaman içinde izlediği patika da gözlemlenmektedir.
Keywords: Ekonomik Büyüme; Bilişim Teknolojileri; Kalman Filtresi